- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Ahmet Haşim
Ahmet Haşim
  • 10.01.2018

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyoruz. Daha doğrusu kutluyorlar. Çünkü biz her zaman olduğu gibi işimizde gücümüzdeyiz.

Hoş Beyşehir’de Belediye dışında bir Allah’ın kulunun da bugünü hatırladığını, hatta bildiğini bile zannetmiyorum. Beyşehir Belediye Başkanı Beyşehir’de çalışandan öte Gazeteciler Cemiyetine üye kim varsa hepsini bir araya getirerek bu özel! günü kutladı.

Başkanı tebrik edelim. En azından bu kutsal görevi onun dışında hatırlayan çıkmadı. Davetli gazeteci arkadaşlar kıymetini bilsinler. Umarım kendilerini unutmayanları unutmaz, unutanları da unutma gayreti gösterirler.

Bu kutlama da bizden kimse yoktu onu baştan söyleyeyim. Şimdi siz kimsiniz de çağıracaklar diyenler de olabilir, kimliğiniz bile belli değil ki nasıl ulaşacak adamlar size de diyebilirsiniz. Biz çağrılmadık diye bir sitemimiz falan söz konusu değil. Kimse bu sözleri başka bir tarafından anlayıp ta bir yerlere çekmesin bir zahmet.

Böyle bir davet de beklemedik açıkçası. Biz yola çıktığımız ilk gün “Sıradışı” olduğumuzdan bahsetmiştik. Şimdi sıradanlaşmanın da bir anlamı yok.

Ama en azından şu olabilirdi. Mail adreslerimiz belli.  Bir kutlama mesajı da bize gönderilebilirdi. Bu yoğun gündemde kimsenin aklına gelmemiş olabiliriz.

Kimseye de kendimizi hatırlatma gibi bir sıkıntımız yok. Kendimizi hatırlatmak isteyeceğimizde açacağımız birkaç küçük dosya bizim varlığımızı herkese hatırlatmaya yeter.

Basının en güçlü olduğu ilçelerden birisinde yaşamak yine de biz gazeteciliği seven insanları mutlu ediyor. Bu anlamlı günü bizde yürekten kutluyor, Beyşehir’in menfaatlerine uygun nice haberler yapmalarını diliyorum.

Son olarak ülkemizde gazetecilik mesleği ile ilgili size bazı bilgiler aktararak veda edelim. Ben de dahil Leonardo Da Vinci’nin “Altın Oranı’na” uygun gazetecilik kriterlerini tam olarak uygulayan kimseyi bulamazsınız.

O nedenle sizlere gazeteciliğin çeşitlerini anlatayım…

  • “Gel gel” gazeteciliği. Bunlar öncelikle aldıkları bilgi kırıntılarını, dedikoduları kentin etkili ve yetkili unsurlarının kulağına su kaçırarak istedikleri mecraya çekerek menfaat temin etmek isteyenlerden oluşuyor.
  • “Şantaj gazeteciliği” şantaj malzemesini elde eden bu türlerimiz ellerindeki ile muhatabına şantaj yaparak menfaat temin elde etmeye çalışırlar.
  • “Yandaş gazeteciliği” bunlar için önemli olan iktidarda kim varsa? İrili ufaklı tüm oda, dernek, kurum ve kuruluşların başındakilere yandaşlık yaparak menfaat temin edenlerdir. Bu gazeteciliğin maalesef ideolojisi yoktur. Bu gün camide namaz kılmaktan burnu yamulanlar, yarın iktidar değişsin sol elini yumruk yaparak havaya kaldırmaktan kireçlenme olma ihtimalleri yüksektir.
  • “Candaş gazeteciliği” Bunlar ise körü körüne inandıkları ideoloji ölçüsünde canı gönülden bağlandıkları kişi ve kurumlara uygun gazetecilik yapmaya çalışanlardır. Bu tür gazetecilik yapanlara asla ve kat’a olayın başka bir yönü daha olabilme ihtimalini bile inandıramazsınız.
  • “Ben bilirim gazeteciliği” bunların ise derinliği maalesef çok yoktur. Bilgi derinliği az biraz sığdır. Ama kötü olan bu sığlığının bile kendisi farkında değilken, çevresindekiler nasıl farkında olsun?
  • “Bülten gazeteciliği” Artık hiç kimse muhabirliğin temel ilkesi olan özel haber yapayım, rakibim meslektaşımı atlatayım derdi yok. O nedenle tüm kurum ve kuruluşlardan geçilen bültenlerin başlıklarını bile değiştirmeye gerek görmeden altına imza atanlardır.
  • “Çamur gazeteciliği” Çamur at izi kalsın sözünü kendilerine şiar edinmiş kişilerin yaptığı gazetecilik biçimine deniyor.
  • “Fette gazeteciliği” Fette kelime anlamı ile ölü yemeğidir. Yani ölülerin arkasından halka dağıtılan bedava yemektir. Yemeli-içmeli-gezmeli-tozmalı gazeteciliğe verilen isem Fette gazeteciliğidir.
  • “Sanal gazetecilik” bu türler yeni türedi. Üç kuruşa kurdukları internet haber sitelerinden ha bire ordan-burdan arakladıkları haberleri yayına verenlerin yaptığı bir gazetecilik türüdür.
  • Geri kalan ise yapabildiği kadar ortada gazetecilik mesleğini sürdürmeye çalışıyorlar işte.

 

Sağlıcakla kalın.