- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Beyşehir Gölü’nde ŞOK, Balıkların Gözleri Patladı!

Beyşehir Gölü’nde ŞOK, Balıkların Gözleri Patladı!
  • 15.11.2015

Beyşehir Gölü’nde elektroşok ile avlanmak istenen balıklar bir başka balıkçının ağına takıldı.

İnsan zekâsının ve teknolojinin kötü amaçla kullanımının en kötü örneklerinden birisi olan alternatif ya da doğru akım elektrikle yapılan bir avcılık türü olan elektroşok ile balık avcılığı, Beyşehir’de balıkçılığın geldiği boyutu gözler önüne serdi.

İlçede bir grup balıkçının ağına takılan şoklanmış balıkların, aldığı yüksel elektroşok voltajıyla gözlerinin patladığı olduğu görüldü.

YAPILMAMASI GEREKİR

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız uzmanlar, elektroşok yöntemi ile balık avlamanın hem vicdanen hem de tabi olarak uygun olmadığını dile getirdi. Bu yöntemle balıkların gerek gözlerinin, gerekse iç organlarının patladığını ve haliyle ölerek su yüzüne çıktığını dile getiren uzmanlar, uygulanan bu avlanma tekniğinin balıkların neslinin sonunu getirebilecek derecede tehlikeli olduğunu vurguladı. Ayrıca bu tür avlama tekniğinin yasal olarak suç teşkil ettiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşların böyle bir olaya şahit olmaları durumunda konuyu geciktirmeden Jandarma’ya bildirmelerini istedi.

ELEKTROŞOK İLE AVCILIK NEDİR?

Yüksek voltajlı doğru akımla elektroşok yöntemiyle balıklar şoklanarak aşırı miktarda avlanılmakta ya da bir jeneratör veya su yakınında bir elektrik direğinden çekilen kablo suya sokularak suya alternatif elektrik akımı verilmektedir. Bunun sonucu yakın çevredeki tüm balıklar ve diğer tüm sualtı canlıları ölmektedir. Bir tür katliam yapılmaktadır.

DOĞAL ÇEVREYE ZARARLI BALIK AVLAMA YÖNTEMLERİ VE İHMALLER

Aşağıda açıklanmış avlanma yöntemlerini uygulamak ve araçlarını  kullanmak balıkçılık yasalarımıza göre yasaktır.

  1. TIRIVIRI KULLANIMI

Tırıvırı, misinadan yapılmış bir ağ parçasının bir ağırlık yardımıyla elle veya olta kamışı vasıtasıyla suya atılarak kullanıldığı bir avlanma aracıdır.

Tırıvırı, sualtında herhangi bir ağaç, kaya parçası veya başka bir engele takılarak kolayca kopmakta ve kolay çürümediğinden yıllar boyu hiçbir limit veya sezon yasağına aldırmadan avlanmaya devam etmektedir. Tırıvırıya takılmış balıklar çürüdükten sonra da tırıvırı yenilerini yakalamaya devam etmektedir. Üzerine takılmış balıkları yemek isteyen su kuşları ve su kabukluları da tırıvırıya takılarak ölmektedir.

Tırıvırı kullanmayın. Kullananlara zararlarını anlatın. Kullanmakta ısrar edenleri ihbar edin!

  1. KÜSPE

Küspe, mısır ya da ayçiçeği posasının sıkıştırılması ile elde edilmiş, küp ya da dikdörtgen prizma şekil verilmiş bir balık yemidir. Küspeye takılan bir aparata çok sayıda olta iğnesi bağlanarak suya bırakılmaktadır. Zaman zaman balıkçılar tarafından onlar ya da yüzlerle tabir edilecek sayıda küspeli takım suya bırakılmaktadır. Küspeyi yemek için yaklaşan balıklar bu çoklu kancalara vücutlarının herhangi bir yerine batması sonucu yakalanması ve kaçma çabası sırasında başıboş iğneler herhangi bir engele takılarak, takım sudan alınamamaktadır. Bu nedenle hem balık bir yere sabit kalarak, zaman içinde açlıktan ölmektedir. Hem de aynı takıma başka bir balık daha takılabilmekte o da heba olmaktadır.

  1. MONOFİLAMENT MİSİNA AĞ

Monafilament (tek katlı) misinadan örülmüş ağlar, fırtına, akıntı veya başka nedenlerle kaybedilerek, suda başıboş kalmakta (Hayalet Ağ) ve kendi başına aynı tırıvırıda olduğu gibi, hiçbir limit ve zaman yasağına aldırmadan yılarca avlanmaya devam etmektedir.

  1. GECE IŞIK KAYNAĞI KULLANARAK ZIPKINLA AVCILIK

Gece ışık kaynağı kullanarak yapılan zıpkın avında balıklar hem savunmasız kalmakta hem de yoğun ışıkla av baskısı yönünden barınma yerlerini terk ederek doğal tehlikelere açık kalmaktadır. Aynı zamanda türlerin devamında çok önemli yeri olan ve korunması gereken anaç balıklar da vurularak sürdürülebilir balık avcılığına zarar verilmektedir.

  1. ELEKTRİK AKIMI

İnsan zekâsının ve teknolojinin kötü amaçla kullanımının en kötü örneklerinden birisi alternatif ya da doğru akım elektrikle yapılan avcılıktır.

Yüksek voltajlı doğru akımla elektroşok yöntemiyle balıklar şoklanarak aşırı miktarda avlanılmakta ya da bir jeneratör veya su yakınında bir elektrik direğinden çekilen kablo suya sokularak suya alternatif elektrik akımı verilmektedir. Bunun sonucu yakın çevredeki tüm balıklar ve diğer tüm sualtı canlıları ölmektedir. Bir tür katliam yapılmaktadır.

  1. DİNAMİT

Bir ağırlığa bağlanmış dinamitin suya bırakılarak patlatılması sonucu çevredeki tüm canlılar ölmektedir. Ölen balıklar, önce suyun dibinde kalmakta, aradan uzun saatler geçtikten sonra bozulup, şişerek su yüzeyine çıkmaktadır. Toplanılan balıktan fazla ölü balık da su içinde kaybolmaktadır.

  1. SÖNMEMİŞ KİREÇ

Bir şişe içerisine doldurulmuş sönmemiş kirece su ilave edilerek, ağzı sıkıca kapatılıp, suya bırakılması ve bir süre sonra şişe içinde sıkışan kireç gazı şişeyi bir dinamit gibi patlatmasıyla, dinamit kadar büyük çaplı olmasa da aynı etkiyi meydana getirmektedir.

  1. ZEHİR VEYA BALIK OTU KULLANMAK

Balık otu adı verilen bazı bitkilerden elde edilmiş uyuşturucu madde hamur ya da ekmeğe karıştırılarak suya atılmakta ve bu yemden yiyen balıklar sersemleyerek su yüzeyine çıkmaktadır. Küçük boyda olanları da ölebilmektedir.

  1. CANLI YEM KULLANIMI

Oltaya takmak üzere başka bir kaynaktan elde edilerek av sahasına getirilmiş canlı yem balıkları av sonrası elde kaldığında geri götürülmeyip, canlı olarak suya bırakılmaktadır. O bölgeye ait olmayan balık türü, gelecekte istilacı bir karakter gösterebilmekte ya da hastalık bulaştırabilmektedir.

  1. ESKİMİŞ VEYA KARIŞMIŞ MİSİNANIN DOĞAL ÇEVREYE ATILMASI

Arapsaçı gibi karışmış misinaların çevreye rastgele atılması sonucu, yaban canlıları bu misinalara dolaşarak ya boğulmakta ya da hareket edemez hale gelerek, zaman içerisinde açlık ve susuzluktan ölmektedir.