- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Çamlık Mağaralarının Tanıtıma İhtiyacı Var

Çamlık Mağaralarının Tanıtıma İhtiyacı Var
  • 06.12.2014

Derebucak’a bağlı Çamlık Mahallesi’nin en önemli değerleri meraklılarını bekliyor.

Derebucak ilçesinin Çamlık Mahallesi’ne yaklaşık 1 kilometre mesafede ki mağaralar tanıtılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Büyükşehir yasası öncesi belde konumunda bulunan Çamlık’ta dönemin Belediye Başkanı Ali Özdemir büyük özveri göstererek mağaraların tanıtımı için çaba sarf etmişti. Ancak istenilen düzeyde ziyaretçi çekemeyen mağaralar aslında dünyada benzeri olmayan özellik ve güzelliklere sahip.

MAĞARALARIN ÇARPICI ÖZELLİKLERİ

Körükini ve Suluin Mağaraları’nın da içinde bulunduğu Çamlık Mağaraları, Toros Karst Kuşağı’nın birbirine çok benzer jeolojik ve jeomorfolojik özelliklere sahip. Mağaralar Beyşehir-Hoyran Napları’nın, Alt Jura Kretase Çamlık kireç taşlarında gelişmişlerdir. Bu kireç taşlarının altında bulunan Trias Marmları ile Permiyen dolomit ve kalkşistleri, karstlaşma için taban yüzeyi konumundadırlar. Körükini Mağarası, kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan ve bölgenin tektonik hatlarına da uygunluk gösteren bir fay üzerinde gelişmiştir. Körükini ve Suluin Mağaraları birbirinden ayrı, ancak aynı yeraltı sisteminin iki uç halkasıdır. Çamlık Mağaraları’ndan Körükini Mağarası’nın 1330 m’lik uzunluğu boyunca akan Uzunsu Deresi, Değirmenlik Vadisi’nde yüzeye çıkar. Değirmenini Mağarası’na girerek akan Uzunsu Deresi, 290 m’lik Suluin Mağarası’nı da kat ettikten sonra yüzeye çıkar.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM AMAÇLI TANITIM YAPILARAK DAHA ÇOK ZİYARETÇİ ÇEKİLMESİ GEREK

Geçtiğimiz dönemde dönemin Belediye Başkanı Ali Özdemir tarafından bölgeye davet edilen turizmci ve akademisyenlerde Çamlık Mağaraları’nın sürdürülebilir turizm amaçlı tanıtımını yaparak ziyarete açılması konusunda uzlaştılar. Turizm açısından önemli bir potansiyel olan mağaraların, yöre halkının ekonomisine de katkı sağlayacağı bir gerçek.

YÖRE HALKI BÜYÜKŞEHİRİN DESTEK VERECEĞİNDEN EMİN

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in taşra ilçelerde bulunan turizm dinamiklerini de harekete geçirmek için bir takım çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Yöre halkının, bölgeyi yakından tanıyan Akyürek’in ekibine bu konuda talimat verip bir an önce bu mağaraların turizme kazandırılacağı yönünde güvenleri tam.

Etiketler: / /