- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Anamas Dağını Delik Deşik Edeceklerdi!

Anamas Dağını Delik Deşik Edeceklerdi!
  • 05.02.2019

Cumburbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Milli Park ilan edilen Anamas dağı yok edilmekten kurtuldu.

Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu Isparta’daki Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası’nda geçen şubat ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı maden aranmasına izin verdi.

STÖ’LER TEPKİ GÖSTERDİ

100 hektarlık alanda maden arama izninin verilmesine dağ tırmanışı sporcuları tepki gösterdi. Dedegöl Dağı’nın Kızıldağ Milli Parkı’na dâhil edilerek kurtarılması amacıyla, birçok dernek ve sivil toplum örgütü de harekete geçti. Kuzukulağı Yaylası’nda, yüzlerce insanın katıldığı doğa sporları festivali düzenlendi.

RAPOR HAZIRLANDI

Sporcuların ısrarlı takibi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kaya tırmanışı parkurlarını, su havzalarını besleyen kaynakları, anıt ağaçları içine alan, Yaylası Yaka Kanyonu ve Dedegöl Dağı’nın bir bölümünü kapsayan yaklaşık 35 bin hektarlık alanla ilgili kapsamlı envanter raporunu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na sundu. Raporda maden arama izninin kaldırılması istendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUYA EL ATTI

Bakanlık söz konusu raporu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la paylaştı. Erdoğan talimatıyla önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle Dedegöl Dağı’nın tamamı Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına dâhil edilerek korumaya alındı. Taş ocağı ve maden işletmesine açılması planlanan Dedegöl Dağı böylece kurtulmuş oldu.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/dedegolu-kararname-kurtardi-41034704
Fotoğraf: Ayhan Yörük