- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: 27,43 / Satış: 27,54
€ EURO → Alış: 28,75 / Satış: 28,86

Beyşehir Gölü İçin Alarm

Beyşehir Gölü İçin Alarm
  • 05.08.2017

ODTÜ’lü Profesör mevcut politikalarla Beyşehir Gölü’nün 2050 yılında yok olacağını açıkladı.

Türkiye’nin Van ve Tuz göllerinden sonra üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü, 650 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. 23 adaya ev sahipliği yapan göl, başta sazan olmak üzere levrek, kadife, akbalık ve aynalı sazan balıklarının da yaşam alanı.

ODTÜ biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu Yerli, küresel ısınmayla birlikte Akdeniz iklim kuşağının periyodunun bozulduğuna dikkat çekiyor.

“Eskiden 10 yılda bir kurak ve ıslak periyotlar yaşanırken günümüzde bu değişti” diyen Prof. Dr. Beklioğlu anlattı: “Kurak dönemlerdeki yağışlarda çok ciddi azalmalar oluyor ve buharlaşma da çok artıyor. Bu dönemlerde göllerde su seviyesi oldukça düşüyor. Bu yüzyılın sonuna kadar olan beklentiler ise, kuraklığın ve buharlaşmanın daha da artması, yağışların azalması.”

“DAHA AZ SU ALINMALI”

Beyşehir Gölü’nü 2 yıl incelediklerini ve suyun şimdiki gibi kullanılmasına devam edilirse 2050’de gölün kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Prof. Dr. Meryem Beklioğlu “Beyşehir Gölü’nü 2 yıl inceledik. Şimdiki gibi su kullanmaya devam edersek 2050 ve 2060’larda gölün kuruma ihtimali çok yüksek. Gölün kurumaması için su çekimini yüzde 10 ile 60 arasında azaltılması gerekiyor. Son çalışmalarımızı 2014 yılında yaptık. O dönem için su seviyesi de su kalitesi de iyiydi. Göldeki azot fosfor Türkiye’deki diğer göllere göre çok düşük. Bu konuda şanslıyız. Fakat bu kalitedeki su bile, eğer en kötü senaryo yaşanıp su seviyesi düşerse zehir üreten mavi yeşil alglerin üremesine neden olabileceği yönünde.”  dedi.

SU YASASI BİR YILDIR BEKLİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama da Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’dan geldi. Yıldız, “Türkiye’de su kaynakları iklim değişimi, hızlı kentleşme ve kirlenme baskısı yaşıyor.  5 yıl önce yeni su yasa tasarısı hazırlandı. Ama bir yıldır bekliyor. Bizi bekleyen problem, verimsiz su kullanımı ve iklim değişikliğiyle artacak olan su sıkıntısı. Büyük kentlerimizde şebeke kayıpları en aza indirilmez ve su kullanım bilinci artırılmazsa, artan nüfusun ilave su talebini karşılamak için havzalar arası su transferine veya deniz suyu arıtımı gibi teknolojilere bağımlı olunacaktır.” dedi.

Etiketler: /