- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Beyşehir Ovasına SİT Koruması!

Beyşehir Ovasına SİT Koruması!
  • 02.06.2017

Bakanlar Kurulu Beyşehir Ovasını ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ kapsamında SİT alanı ilan etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar, 2 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

8 İLDE 51 OVA

Kararla, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği, kararın eki liste ile haritalarda adları ve sınırları gösterilen ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Buna göre, Amasya, Aydın, Bursa, Çorum, Konya, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Tunceli olmak üzere 8 ildeki 51 ova, büyük ova koruma alanı olarak koruma altına alındı. Listede Beyşehir’in tarım arazileri de mevcut.

İZİN VERİLMİŞ ALANLAR KAPSAM DIŞI

Kararın birinci maddesinin ikinci fıkrası ile söz konusu ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile Kararın yayımı tarihi itibariyle ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar, koruma kapsamı dışında olacak.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM TARIMSAL SİT ALANI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

“Buralara tohum atılacak, fidan dikilecek hiç bir çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Göç, hisse ve parçalanma nedeniyle ekilemeyen arazilerimizi atıl olmaktan çıkarıyoruz. Şahsa veya kamu kurumlarına ait olup da ekilmeyen arazileri sahipleri namına değerlendireceğiz, kiraya vereceğiz. Ekilmedik bir karış toprağımız kalmayacak. Bu topraklar milli servetimiz. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinden 17 milyar liralık yıllık tarımsal hasıla hedefliyoruz.”

GEMBOS OVASI DA LİSTEDE

Öte yandan Beyşehir’e sınır olan Gembos ovası da koruma altına alınan ovalar arasında yer aldı.

HARİTALARIN BÜYÜK HALLERİNİ GÖRMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN

Beyşehir Ovası SİT Alanı Haritası
(Büyütmek için tıklayın)
GEMBOS Ovası SİT Alanı Haritası
(Büyütmek için üzerine tıklayın)