Hitler’in Askerleri Beyşehir’de

Doç. Dr. Muşmal, “Karadeniz’de yakalanan Hitler’in askerleri tutuklandı ve Beyşehir’e gönderildi.”
Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal ve Arşiv Görevlisi Berna Burcu Korucu’nun Uluslararası Piri Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu’nda yapmış oldukları “2. Dünya Savaşı Sırasında Beyşehir’de İkamet Ettirilen Alman Denizaltı Mürettebatı” isimli sunumda hayli ilginç bilgiler yer alıyor.
İşte sunumdan başlıklar halinde derlediğimiz bilgiler;
BOĞAZLAR VE SAVAŞ
2. Dünya savaşı hızla devam ederken Hitler, Rusya’nın Karadeniz’de ki gücüne karşı kendi donanmasını güçlendirmek üzere Boğazlardan Karadenize yeni donanma götürmek istedi ancak bu istek ‘Boğazlar Sözleşmesi’ gereği Türk hükümeti tarafından ret edildi.
HİTLER TÜRK HÜKÜMETİNDEN 3 DENİZALTI SATINALMAK İSTEDİ
Türk hükümetinin boğazları kullanımına izin vermemesi sonucunda Hitler 3 denizaltıyı Türk donanmasından satın alıp kendi donanmasına katmak istedi ancak bu istekte diğer isteği gibi ret edildi.
DENİZALTI KARADAN KARADENİZ’E İNDİRİLDİ
Hitler’in iki isteği de ret olunca farklı bir alternatif olarak 6 denizaltıyı kara yoluyla Karadeniz’e naklettirdi. Nakledilen 6 denizaltı 45426 groston Rus gemisini batırdı. Savaşın sonlarına doğru Rusya, Almanlara ait 3 denizaltıyı batırmayı başardı ancak geride halen 3 denizaltı görevine devam ediyordu. Romanya’nın Almanya’ya savaş ilan etmesiyle bu bölgeden çekilme kararı alan Almanlar, ellerinde bulunan 3 denizaltıyı Türkiye’ye satmayı teklif etti ancak bu teklifte diğerleri gibi ret edildi.
DENİZALTI BATIRILIYOR
Başka bir çözüm yolu kalmayınca mürettebata 3 denizaltının batırılması ve yakalanmadan Türkiye’nin güney ve batı sahillerine gidip Alman gemilerine ulaşılması emri verildi. 10 Eylül 1944’te denizaltılar batırıldı. Ancak mürettebat karaya çıktıklarında ten rengi, göz rengi ve konuşmaları kendilerini ele verdi ve tutuklandı.
BEYŞEHİR’DE İKAMET ETTTİRİLİYORLAR
Tutuklanan Alman denizaltı askerleri, Beyşehir’e getirildi ve bugünkü askeri kışlanın bulunduğu yerde kurulan “Alman Askeri Enterne Kampı”nda 1945 yılı sonuna kadar gözetim altında tutuldu.