- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: 20,74 / Satış: 20,82
€ EURO → Alış: 22,18 / Satış: 22,27

İçerişehir Mahallesi Restorasyon Meselesi

Erhan Eşref Demirel
Erhan Eşref Demirel
  • 14.05.2015

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Beyşehir ziyaretinde önemli konuları gündeme getirmiş ve çeşitli müjdeler vermişti. Bu müjdelerden birisi de İçerişehir Mahallesi’nin tamamının restorasyon çalışması idi. O zamanlar Beyşehir Haber bunun haberini yapmış (1) çalışmanın ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Haberde, Tahir Akyürek İçerişehir Mahallesi’nin tamamının restorasyonunun yapılacağını bununla ilgili olarak çalışmalara başladıklarını söylemişti.

Bugün bu projenin ilk toplantısı, İçerişehir mahalle sakinleri ile Bedestende yapıldı. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ve Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı, Tahir Akyürek’in sözünü verdiği çalışmaların projelendirilme ve fizibilitesi tamamlanmış olarak halkın huzuruna çıktı ve gerekli açıklamaları yaptıktan sonra ev sahiplerinden muvafakatname istedi.

Çalışmanın ayrıntılarını basından dinledim ve haber sitelerinde gördüm. Editör arkadaşlar, Beyşehir Belediyesi’nin servis ettiği haber metnini de Beyşehir Haber’de yayınladılar. (2)

Bunca açıklama ve bilgilendirmeden sonra gelelim görüşlerime…

800 yıllık geçmişe sahip bir yerleşim yeri düşünün.

Bu yerleşim yeri sadece tarih kitaplarında Eşrefoğlu Beyliği olarak anlatılmıyor. Öyleki ortada çok önemli eserleri de mevcut. Yani somut veriler soyut verileri destekliyor. Dünyada başka bir örneği olmayan Eşrefoğlu Cami, Bedesten (Bazar), Hamam, Medrese, Kale Kapısı ve Demirli Mescid gibi muntazam eserler hala ayakta!

Bu eserler ayakta ama eserlerin bulunduğu mahallede kentleşme bölgenin tarihi dokusundan çok çok uzak. Örneğin bir Eşrefoğlu Camiye bakın bir de cami bahçesinde bulunan evlere… Bu manzara Eşrefoğulları Beyliğine hiç yakışmayan bir manzara.

Yeni Büyükşehir yasasıyla birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi bu duruma el atmaya karar vermiş. Bir ön çalışma hazırlamış ve mahalle sakinlerine sunmuş. Aman Allahım! İnanılmaz bir çalışma, tek kelime ile muhteşem! Bana göre bu çalışma Beyşehir’in ekonomik anlamda kalkınması ve turizm açısından şaha kalkması için çok çok önemli. Yetkililerin tek istedikleri ev sahiplerinin muvafakatnamesi. Yani bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin, kabul veya yetki. Muvafakatname verildiğinde evler yıkılmayacak! Bu evler aslına uygun olarak Konya Büyükşehir tarafından restore edilecek ve geriye ev sahibine verilecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi konuya el atmışken, bence bu fırsat kaçmaz.

1) “İçerişehir’de Değişim Başlıyor” https://www.beysehirhaber.com/icerisehirde-degisim-basliyor/
2) “İçerişehir Mahallesi Yeniden Hayat Buluyor” https://www.beysehirhaber.com/icerisehir-mahallesi-yeniden-hayat-buluyor/