- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: 27,43 / Satış: 27,54
€ EURO → Alış: 28,75 / Satış: 28,86

Kubadabad Sarayı’nın Bilinmeyen Özelliği

Kubadabad Sarayı’nın Bilinmeyen Özelliği
  • 13.11.2014

Kubadabad Sarayı’nda yapılan kazılarda ilginç bir özellik ortaya çıkarıldı.

Selçuklu döneminden günümüze kalıntıları ulaşan tek eser niteliğindeki Kubadabad Sarayı’nda 1980 yılından beri yürütülen kazı çalışmaları bilinmeyen birçok özelliğin de gün yüzüne çıkmasını sağladı. Yapılan kazı çalışmalarında yeni bilgilere de ulaşıldı.

SARAY BUGÜNKÜ KALORİFER SİSTEMİNE BENZEYEN BİR SİSTEMLE ISITIYORMUŞ

Kubadabad sarayında 1980 yılından bu yana kazı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Rüçhan Arık ve ekibi bu zaman zarfında sarayla ilgili bilinmeyen birçok özelliği de keşfetti. Ecdadın yıllar önce bugünkü kalorifer sistemine benzeyen bir sistemi nasıl oluşturduğunu Arık şu sözlerle ifade etti; “Sarayın her bölümüne pişmiş topraktan yapılmış çok sağlam künkler döşenmiş. Ayrıca bir hazne keşfettik; bir çeşit kazan dairesi gibi. Orada ısıtılan su künkler aracılığıyla özel odaya getiriliyor, oradan da sarayın diğer kısımlarına sıcak su taşınıyordu. Günümüzdeki kalorifer sistemine benzeyen bir çeşit ısıtma sistemi kullanılmış.”

SARAYIN PLANINI SULTAN BİZZAT KENDİSİ ÇİZMİŞ

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Kubadabad Sarayı, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesi sınırlarında, Beyşehir Gölü kıyısında yer alıyor. Selçuklu tarihçisi İbni Bibi’nin verdiği bilgiye göre; Sultan Alaeddin Keykubat, Kayseri’den Antalya’ya giderken Beyşehir Gölü çevresinin güzelliğinden etkilenerek, buraya bir saray yapılmasını emretti. Krokisini Sultan Alaeddin’in çizdiği saray 1236 yılında tamamlandı. Alaeddin Keykubat’ın emriyle saray çevresine bir de şehir kuruldu.

 

Etiketler: / /