- Sıradışı ve Güncel Beyşehir Haber & Aktüel Sitesi
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Lider Kimdir?

Hasan Basri Özkol
Hasan Basri Özkol
  • 07.01.2016

Lider yaşadığı zamanın içinde, günlük gerçekleşen krizlerin perde arkasını görebilen ve bunların üzerine çok yönlü düşünebilen insandır. Şaibeli ve zor durumlara karşı o vakur duruşu ile birlikte güçlü bir politika ve politik yörüngelere sahiptir. “Elimden gelen bu, daha başka bir şey yapamam” gibi bir düşünceye karşı kesinlikle karşıdır. Liderde menfaat diye bir durum söz konusu olmadığı gibi sahip olduğu değerlere sonuna kadar azim ve kararlılıkla bağlıdır.

Diğer insanların inançları ve görüşleri ne olursa olsun kendi görüşleri ve düşünceleri ile uyuşmasa bile onları samimiyeti ve hoşgörüsü ile etkileyerek, akabinde kendi görüşlerini onlara aşılar. Lider insanların moralini olabildiğince en üst seviyede tutarak onlara yol yordam gösterir. Değişime her zaman ayak uydurur ve değişim ekollerini çok yakından takip ederek görüş gerçekleştirir. Kafasında kurguladığı mutlak bir hedefe varıncaya dek önüne çıkan her türlü engeli büyük bir karalılık ve azimle geçerek sonuca ulaşır. Lider yaptığı hamlelerin sonucunda başarısızlık hasıl olduğu zaman “Ben nerede hata yaptım.” diyerek geçmişe takılıp kalmaz. Onun için başarısızlık son derece önemli birer tecrübedir. Başarısızlık Lider için gelip geçici bir durumdur.

Etrafındaki insanların güvenini öyle bir kazanmıştır ki asla rehavete kapılıp bir oluşum içine girmez. Kendine inanır, güvenir, daima pozitif düşünür, kendi eksik yanlarını çok iyi bilir ve gücününde farkındadır. Aşırı şüpheciliğe ve güvensizliğe karşı son derece dayanıklıdır.

Yalnız başına kalmayı sever ancak çalışmak onun için ekip işidir. Ekip olmadan yapılacak bir çalışma onun için baştan sıkıntı arzetmektedir. Bu yüzen kollketif bir çalışma düzeniyle yapılan çalışmalara büyük işlere imza atılacağını bilir ve ekibiyle enine boyuna her türlü sorunları çözümler.

Çevresine karşı güleryüzlü, saygılı ve bi o kadar da ciddidir. Herkesin işine dört elle sarılmasını ve ciddi bir şekilde de yürütmesini prensip olarak belirleyerek yüksek bir verimlilikle çalışmasını ister. Çalışma arkadaşlarının gözü açık ve pratik bir zekaya sahip olmasını ister.. Demişken Einstein ve şoförünün aralarında geçen şu olayı anlatmdan geçemeyeceğim. Olay şöyle cereyan ediyor:

Einstein konferanslarına her zaman özel şoförü ile birlikte gidermiş. Yine konferansa gitmek için yola çıktıkları bir gün Şoförü Einstein’a

“Efendim… Uzun zamandır siz konuşmanızı yaparken bende arka sırada oturup sizi dinliyorum ve neredeyse söyleyeceğiniz herşeyi kelimesi kelimesine biliyorum.” demiş.

Şoförünün bu sözleri üzerine Einstein gülümseyerek şoförüne şu teklifte bulunmuş:

“Peki… Şimdi gideceğimiz yerde beni hiç tanımıyorlar… O halde bugün, burada palto ve şapkalarımızı değiştirelim. Benim yerime bugünkü konferansta sen konuş. Bende arka sıralarda seni dinleyeyim.”

Enıstein’ın şoförü o günkü konferansta gerçekten çok başarılı bir şekilde konuşma yapmış. Kendisine yöneltilen soruların hepsini doğru yanıtlamış. Şoför tam yerine oturacağı sırada bir kişi o güne kadar katıldıkları hiçbir konferansta sorulmayan çok ağır bir fizik sorusu sormuş bizim kendini güvenen uyanık şoföre…Şoför hiç duraksamadan soruyu soran kişiye dönüp:

“Bana böylesine çok basit bir soruyu sormanız gerçekten çok garip!” demiş. Sonrada salonun en arka sıralarında oturan şoförü Einstein’i işaret ederek sözlerine şöyle devam etmiş.

“Şimdi size salonun en arka sıralarında oturan şoförümü çağıracağım ve sorduğunuz bu basit soruyu göreceksiniz o bile cevaplayacak!”

“Liderler Zeki insanlarla çalışır.”

 

YAZARIN SON YAZILARI