Tarihi Taş Köprünün 100. Yaş Günü Kutlanacak

Beyşehir Belediyesi Taş Köprünün 100. Yılında kutlama programı düzenliyor.
Yapımı 1914 yılında tamamlanan Beyşehir’in en önemli simgelerinden birisi olan tarihi Taş Köprünün yapılışının ardından 100 yılın geride kalması nedeni ile Beyşehir Belediyesi tarafından kutlama yapılacak.
Beyşehir’in en önemli eserlerinden birisi olan Tarihi Taş Köprünün 100. yaş gününü unutmayarak asırlık çınarı kutlama kararı aldıklarını belirten Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun; “Beyşehir’in gözbebeği bu eserimizin 100 yaşını doldurmuş olmasını kutlayacağız. Bunu yaparken de Taş Köprünün tüm ülkemize tanıtımını yapmak istiyoruz.” dedi.
EĞLENCELER PROGRAMDAN ÇIKARILDI
1 Kasım Cumartesi günü Tarihi taş köprü yanında yapılacak olan kutlama programında daha önce yapılacağı açıklanan konser ve eğlence bölümleri Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeni ile iptal edildi. Başkan Özaltun; “Ermenek’te 18 işçi kurtarılmayı beklerken bu tarz bir kutlama yapmamızın doğru olmayacağını düşündük. 1 Kasım Cumartesi günü tüm hemşerilerimizi birlik ve beraberliğimizi pekiştirme adına da Taşköprü’de bekliyoruz. Programda tekvando, güreş ve kick-boks gösterileri ile konferans programı olacak. Orada yine engelli kardeşlerimize çeşitli mütevazi hediyeler vermeyi planlıyoruz.” diye konuştu.
TARİH TAŞ KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ
Köprü, Konya Ovasını sulamaya yönelik olarak yapılmıştır. Bu konuyla ilgili bilinen ilk proje Kanuni devrinde ortaya konmuştur. Sadrazam Avlonyalı Ferit Paşa 1898’de bu meseleyi gündeme getirir. Anadolu-Bağdat demiryolu inşaat şirketi namına Holzman’ın etütlerine dayanarak Anadolu-Osmanlı Demiryolu Ortaklığına 1907’de ihale edilir. Yapımı da 1908-1914 yılları arasında tamamlanır ve 850000 altına mal olur. Osmanlı Devleti’nin kurduğu ilk sulama projesidir. Köprü aynı zamanda baraj görevi de yapar. Kuzey güney yönünde uzanır, 15 tane gözü vardır. Taş köprü 1997 de taşıt trafiğine kapatılmıştır. Regülatörden Çarşamba Çayına dökülen sular, Konya Ovası’na ulaşır. Kanal vasıtasıyla gölden ortalama 500 milyon m3 su alınmakta olup, bu suyla 70000 hektar arazı sulanmaktadır.